De Garmin Edge 1030 beoordeeld

Previous
Next

Vind de beste deal voor deze fietscomputer!

  •  Optimaal voor: fietsers die al de toeters en bellen willen. 

Algemene info

De Garmin Edge 1030  is een fietscomputer met een uitstekende en duidelijke navigatie. Bovendien is hij in het bezit van enorm veel prestatiegegevens, functionaliteiten, een duidelijk en groot kleurenscherm met touchscreen en een achterliggende Garmin fietskaart. 

Scherm en Navigatie

Een beetje groter dan de Garmin Edge Explore, is de Garmin Edge 1030. Hij heeft een gewicht van 123 gram, een grootte van 54x114x19 mm en een enorm duidelijk en scherp kleurenscherm met een diameter van 89 mm. Dit kleurenscherm wordt bediend doormiddel van een touchscreen en twee drukknoppen onderaan. Bovendien is hij uitgerust met een achterliggende Garmin fietskaart die je duidelijk weergeeft hoe je moet fietsen doormiddel van pijlinstructies. Ook is het scherm eenvoudig aanpasbaar aan jouw wensen met de gratis apps, widgets en gegevensvelden uit de Connect IQ Store van Garmin. Het scherm is zo groot dat je tot wel tien verschillende data velden tegelijk kan invoegen. 

Route inladen & berekenen

Verder is er de mogelijkheid om een route gemakkelijk in te laden met de Garmin Connect App. Een voordeel van de Garmin Connect App is dat het gebruik maakt van Garmin zijn “trendline popularity routing”. Hierdoor kan je route gegenereerd worden door gebruik te maken van miljoenen kilometers aan fietsgegevens. Op die manier wordt de meest optimale en fietsvriendelijke route voor je gemaakt. 

Natuurlijk is er hier ook integratie met Strava om je routes in te laden en kan je gebruik maken van Strava Live Segments. Dit laatste laat je toe om te kijken hoe je het doet qua prestaties over de verschillende segmenten van je route en om je prestatiegegevens real-time te vergelijken met je vrienden. 

Bovendien kan je ook op het toestel zelf een adres ingeven (of een aantal punten op je route) waarna de Edge 1030 tot wel drie verschillende routes voor je berekent op basis van jouw input.  

Trainingsdata

Verder heeft de Edge 1030 enorm veel prestatiegegevens. Zo heb je een dynamische prestatiemeting waarmee je inzichten kan krijgen in hoe je lichaam reageert op een bepaalde training.  Hiermee kan je jouw VO2 max meten, je hersteltijd, je trainingsbelasting en meer. 

Je hebt toegang tot zo goed als alle mogelijke prestatiegegevens zoals de afstands- en snelheidsgegevens, hoogte/stijging, vermogen, tijd, cadans, versnellingsinfo (voor elektronische groepen), calorieën,  temperatuur,… Meer informatie vind je HIER

Daarnaast kan je meer dan 200 uren van je rijgeschiedenis opslaan. Verder is er de mogelijkheid om een MicroSD kaart toe te voegen als je meer geheugen zou nodig hebben.

Let wel op, voor sommige prestatiegegevens te kunnen bekijken zal je extra sensoren moeten aanschaffen. Deze kan je makkelijk terugvinden via de links onderaan. 

Extra’s

Varia accessoires

Je hebt de mogelijkheid om de Garmin Edge 1030 te koppelen met verschillende Varia accessoires van Garmin, zoals de achteruitkijk radar en slimme fietsverlichting. Bovendien heb je ook de functionaliteit van het fietsalarm dat je waarschuwt op je smartphone als je fiets wordt verplaatst. Als je een ongeval hebt, detecteert de Garmin Edge 1030 dit ook, en stuurt deze een melding naar een vooraf ingesteld aantal contactpersonen (indien gekoppeld met een compatibele telefoon, zie hieronder voor meer info). 

Sensoren

Alsook is er de mogelijkheid om ANT+ sensoren, zoals een externe cadans-, vermogens- of snelheidssensor te koppelen. Verder kan je met de meeste smartphones verbinden om meldingen rechtstreeks te ontvangen en weer te geven op je Edge 1030 (zie HIER voor een lijst van compatibele smartphones). De Garmin Edge 1030 heeft nu ook de mogelijkheid om met WiFi te verbinden. 

LiveTrack & GroupTrack 

Verder kan je bij de Garmin Edge 1030 ook gebruik maken van de LiveTrack functie. Hiermee kan je jouw huidige locatie delen met je vrienden en familie. Via GroupTrack kan je met andere fietsers in je groep communiceren door middel van vooraf geschreven notities. Ook kan je zien waar je medefietsers zich bevinden op je traject. 

Gepersonaliseerd vermogensschema van Best Bike Split

Voor wedstrijdrijders is de integratie met Best Bike Split heel interessant. Het toont je aan hoe veranderingen in gewicht, vermogen en weerstand jouw doeltijd kunnen beïnvloeden tijdens een wedstrijd. Best Bike Split helpt je om een gepersonaliseerd vermogensschema te maken zodat je tijdens een wedstrijd je vermogen beheerst voor de beste resultaten. Je kan Best Bike Split makkelijk koppelen met je Edge 1030. 

ClimbPro & Trailforks 

Bovendien heb je de ClimPro functionaliteit, wat heel interessant is als je graag ritten doet met beklimmingen. De ClimbPro geeft je grafisch inzicht en informatie over je klim (afstand, graad, etc.). Daarnaast heb je ook verschillende mountainbike gegevens zoals: aantal sprongen, de afstand tussen de sprongen en de hangtijd. 

Tot slot heb je de integratie met de Trailforks App. Deze applicatie laat je toe om mountainbike trails te downloaden en in te laden. Je kan deze offline tijdens een rit gebruiken. Trailforks beschikt over trails in meer dan 80 landen, en kaarten inclusief topografische informatie, Nuttige punten(POI’s), heatmaps, wegomstandigheden, foto’s, video’s en nog veel meer. Tijdens uw rit heb je dus toegang tot de meest recente en beste informatie waardoor je rijervaring nog beter wordt.

Samenvatting

  • Navigatie: beste in zijn klasse
  • Trainingsdata: al de functies waar je maar aan kunt denken. Meer informatie vind je HIER
  • Connectiviteit: USB, Bluetooth, ANT+, WiFi
  • Compatibiliteit: ANT+, Shimano Di2, SRAM eTap, Campagnolo EPS, Virb App (WiFi), Garmin Varia en Connect IQ
  • Afmetingen: 59 x 114 x 19 mm
  • Scherm: 89 mm, kleurenscherm met touchscreen (282 x 470 pixels)
  • Adviesprijs: 499,99 euro

Voordelen van de Garmin Edge 1030

De voornaamste voordelen van de Garmin Edge 1030 bespreken we hieronder. 

Hij heeft een duidelijk en grootste kleurenscherm dat Garmin aanbiedt met touchscreen en een goede navigatie met pijlweergave en achterliggende Garmin fietskaart. Deze achterliggende Garmin fietskaart laat je toe om nauwkeurig je route te kunnen volgen doormiddel van pijlinstructies en een duidelijke weergave van de route en de kaart op het scherm. 

Bovendien heb je de mogelijkheid om nauwkeurig een route op het toestel zelf te berekenen door simpelweg een aantal gegevens in te geven (bv. een adres, een aantal punten op de route, de afstand dat je wilt fietsen,…). Je hebt natuurlijk ook de mogelijkheid om een route in te laden via de Garmin Connect App en er is een naadloze integratie met Strava. 

Daarnaast, registreert de Garmin Edge 1030 al de trainingsdata waar je maar aan kan denken. Iets waar de profs en de gepassioneerde hobby rijders maar al te graag gebruik van maken. Meer informatie over al zijn gegevensvelden vind je HIER

Verder, heb je de compatibiliteit met de verschillende ANT+ sensoren en Garmin Varia accessoires wat het allemaal leuk, gemakkelijk en veilig maakt. 

Bovendien is de batterijduur verhoogd naar een maximaal van 20 uur maar kan je ze verlengen (tot zelfs 40 uur) doordat je een extra batterij kan verbinden met de fietscomputer. 

Tot slot, heb je de ClimPro functionaliteit en de integratie met de Trailforks App en Best Bike Split App wat interessant is voor fietsers die graag beklimmingen of wedstrijden doen.

Nadelen van de Garmin Edge 1030

Wanneer we naar de nadelen gaan kijken van de Garmin Edge 1030 fietscomputer, komen we op het volgende.

Je hebt nu wel touchscreen en het grooste scherm van het Garmin Edge gamma maar dit kan ook besproken worden als een nadeel. Niet iedereen vindt een touchscreen handig en het grote scherm van de Edge 1030 kan overkomen als te groot en zwaar.

Tot slot is het geen goedkope fietscomputer, wat een beetje een kenmerk is van Garmin in het algemeen. Maar als je op zoek bent naar een top fietscomputer, met een al de functionaliteiten waar je maar aan kunt denken met een duidelijke navigatie met een groot touchscreen kleurenscherm, dan is dit de fietscomputer die je wilt hebben. Ben je toch geïnteresseerd in een fietscomputer zonder touchscreen, die iets goedkoper en compacter is maar met ook ongelofelijk veel functionaliteiten, dan is misschien de Garmin Edge 530 iets voor jou. We bespreken hem in dit artikel. 

Er zijn enkele nadelen aan de Garmin Edge 1030, maar voor de meeste fietsers mag dit zeker geen probleem vormen. Met een score van 8,8/10 door 219 reviews op Amazon, is dit zeker een prijs/kwaliteit heel sterke fietscomputer.

Moest je toch nog de vergelijking willen maken tussen de verschillende Garmin Edge modellen, dan verwijs ik je graag door naar ons andere artikel

Conclusie

De Garmin Edge 1030 is perfect voor fietsers die een fietscomputer willen met al de functionaliteiten en performantie waar je maar aan kunt denken in combinatie met een groot kleurenscherm met touchscreen. 

Betrouwbaar kopen

Bij het kopen van je favoriete fietscomputer is betrouwbaarheid, de leveringstijd en natuurlijk de beste prijs belangrijk. Vergelijk nu onze favoriete webshops voor de beste deal: