De Garmin Edge 130 Plus beoordeeld

Previous
Next

Vind de beste deal voor deze fietscomputer!

  • Optimaal voor: fietsers die een fietscomputer willen die makkelijk in te stellen en gebruiksvriendelijk is, met veel functionaliteiten, inclusief verschillende mountainbike gegevens. 

Algemene info

De Garmin Edge 130 Plus is een leuke fietscomputer met veel functionaliteiten, een duidelijk scherm, makkelijk in te stellen, gebruiksvriendelijk en voor een leuke prijs. Dit is voor ons één van de fietscomputers die gemaakt is voor de fietser die net dat tikkeltje meer wilt maar geen 300 euro aan een fietscomputer wilt geven. 

Verschillen met de vorige Garmin Edge 130

De Garmin Edge 130 Plus bouwt voort op het vorige model, de Edge 130, maar met een aantal verschillen. Bij de 130 Plus is er een accelerometer ingebouwd dat je toelaat om verschillende mountainbike gegevens te capteren zoals het aantal jumps, de afstand tussen de sprongen en de hangtijd. 

Daarnaast is heeft de 130 Plus nu ook ongeval detectie. Bij een incident, zal de Edge 130 Plus je locatie automatisch sturen naar bepaalde contactpersonen die je vooraf hebt ingesteld. 

Tot slot heeft de Edge 130 Plus nu ook de Climb Pro, wat een serieuze meerwaarde is van al Garmin zijn “plus” modellen. Climb Pro laat je toe om inzicht te krijgen in het verloop van een bepaalde klim. Het geeft de klim grafisch weer en toont informatie over de resterende stijging en hellingshoek. 

Deze extra functionaliteiten hebben tot gevolg dat de batterij duur gekrompen is van 15 uur tot 12 uur. 

Scherm en Navigatie

De Garmin Edge 130 Plus is leuk omdat hij zo robuust is en compact. De fietscomputer heeft afmetingen van 62 x 40 x 17 mm en een gewicht van maar 33 gram. Verder krijg je een super scherp zwart-wit scherm (36 x 27 mm) dat kan worden bediend met vijf knoppen aan de zijkant. Ondanks het geen touchscreen is, de resolutie van het scherm is beter dan Garmin zijn duurdere modellen. 

Verder is er de mogelijkheid om een vooringestelde route in te laden die je vervolgens kan volgen doordat er pijlinstructies worden gegeven en een kruimelspoor wordt weergeven. Dit kruimelspoor laat je toe om te zien waar je bent geweest (zie foto’s hierboven voor verduidelijking). In tegenstelling tot Garmin zijn duurdere Edge modellen, is er niet de mogelijkheid om een achterliggende kaart in te laden (die je de verschillende straten toont).  

De route wordt weergegeven door gebruik te maken van drie verschillende wereldwijde navigatiesatellietsystemen (GPS, GLONASS en Galileo). Dit laat je toe om betere satelliet ontvangt te hebben wanneer je aan fietsen bent. 

Trainingsdata

Je hebt toegang tot de verschillende basis snelheidsgegevens, afstand, tijd, hoogte/stijging, hartslag, vermogensgegevens, mountainbike gegevens en Climb Pro data (de volledige lijst vind je HIER).

Extra’s

Daarnaast, heb je de mogelijkheid om de Garmin Edge 130 Plus te koppelen met verschillende Varia accessoires van Garmin, zoals de achteruitkijkradar en slimme fietsverlichting. 

Alsook is er de mogelijkheid om ANT+ sensoren, zoals een externe cadans of snelheidssensor te koppelen. Verder kan je met de meeste smartphones verbinden om meldingen rechtstreeks te ontvangen en weer te geven op je Edge 130 Plus (zie HIER voor een lijst van compatibele smartphones).

Bovendien kan je Garmin Edge 130 Plus ook koppelen met Strava en gebruik maken van Strava Live Segments. Met de Live-functie, kan je jouw huidige locatie delen met je vrienden en familie. 

Tot slot heb je de mogelijkheid om jouw Smart Tacx indoor trainer te koppelen 

Samengevat

  • Navigatie: basis functionaliteit met pijlweergave met geen achterliggende kaart
  • Trainingsdata: basis snelheidsgegevens, afstand, tijd, hoogte/stijging, hartslag, vermogensgegevens, mountainbike gegevens en Climb Pro data. Klik HIER voor meer informatie. 
  • Connectiviteit: USB, Bluetooth en ANT+ 
  • Compatibiliteit: ANT+, Garmin Varia en Connect IQ
  • Afmetingen: 40 x 62 x 17 mm 
  • Scherm: 27 x 36 mm, zwart-wit 
  • Adviesprijs: 199,00 euro 

Voordelen van de Garmin Edge 130 Plus

De voornaamste voordelen van de Garmin Edge 130 Plus bespreken we hieronder. 

Hij heeft een duidelijk zwart/wit scherm met een hoge resolutie en een goede navigatie met pijlweergave en kruimelspoor.  Het feit dat de Garmin Edge 130 Plus gebruik maakt van 3 verschillende wereldwijde navigatiesatellietsystemen, laat je toe om ook in beboste gebieden, goede satelliet ontvangt te hebben. Verder is de Edge 130 Plus heel gebruiksvriendelijk en makkelijk in te stellen zodat je meteen op pad kunt. 

Daarnaast, registreert de Garmin Edge 130 Plus al de standaard trainingsdata inclusief informatie over je klim of mountainbike trail. De Clim Pro functionaliteit en de ingebouwde accelerometer is een zeer grote meerwaarde van de Edge “Plus” modellen. 

Tot slot, heb je de compatibiliteit met de verschillende ANT+ sensoren en Garmin Varia accessoires wat het allemaal leuk en gemakkelijk maakt. De adviesprijs van 199,00 euro, is zeker niet weinig, maar als je kijkt wat je ervoor terug krijgt, is dit zeker in verhouding. 

Nadelen van de Garmin Edge 130 Plus

Wanneer we naar de nadelen gaan kijken van de Garmin Edge 130 Plus fietscomputer, komen we op het volgende.

Het grootste nadeel is het feit dat je niet de mogelijkheid hebt om routes te maken door simpelweg op je fietscomputer een eindpunt in te geven. De routes moeten op voorhand worden ingeladen. 

Daarnaast is de batterijduur gekrompen van 15 uur voor de Edge 130, tot 12 uur voor de Edge 130 Plus. Nu, om eerlijk te zijn, is dit voor de meeste recreatieve fietsers meer als voldoende. 

Verder, heb je ook geen touchscreen, een relatief klein zwart/wit scherm, en ook geen achterliggende kaart die de verschillende straten toont. Gezien de prijs, is dit ook ergens logisch… Moest je toch nog de vergelijking willen maken tussen de verschillende Garmin Edge modellen, dan verwijs ik je graag door naar ons andere artikel

Tot slot kunnen we in verscheidene reviews lezen dat de knoppen om de fietscomputer te bedienen wat onhandig zijn in gebruik. Verder zien we ook de reacties dat het niet altijd helemaal duidelijk is waar je juist moet afslaan doordat er geen achterliggende kaart wordt weergeven. Het verschil in prijs met de duurdere Garmin modellen moet ergens van komen natuurlijk.

Er zijn enkele nadelen aan de Garmin Edge 130 Plus, maar voor de meeste recreatieve fietsers mag dit zeker geen probleem vormen. Met een score van 8,7/10 door 35 reviews op Coolblue, is dit zeker een prijs/kwaliteit sterke fietscomputer. 

Conclusie

De Garmin Edge 130 Plus is perfect voor fietsers die een fietscomputer willen die makkelijk in te stellen en gebruiksvriendelijk is, met veel functionaliteiten, inclusief verschillende mountainbike gegevens. 

Betrouwbaar kopen

Bij het kopen van je favoriete fietscomputer is betrouwbaarheid, de leveringstijd en natuurlijk de beste prijs belangrijk. Vergelijk nu onze favoriete webshops voor de beste deal: