De Garmin Edge 530 beoordeeld

Previous
Next

Vind de beste deal voor deze fietscomputer!

  • Optimaal voor: fietsers die dezelfde functionaliteiten willen als Garmin zijn grotere modellen maar dan in een compacte vorm. 

Algemene info

De Garmin Edge 530  is een fietscomputer met een uitstekende en duidelijke navigatie. Bovendien is hij in het bezit van enorm veel prestatiegegevens, functionaliteiten, een duidelijk kleurenscherm en een achterliggende Garmin fietskaart. 

Scherm en Navigatie

Een beetje groter dan de Garmin Edge 520 Plus is de Edge 530. Hij heeft een gewicht van 76 gram, een grootte van 54x89x18 mm en een enorm duidelijk en scherp kleurenscherm met een grootte van 51×38 mm. Dit kleurenscherm wordt bediend met drukknoppen aan de zijkant. Bovendien is hij uitgerust met een achterliggende Garmin fietskaart die je duidelijk weergeeft hoe je moet fietsen doormiddel van pijlinstructies. Ook is het scherm eenvoudig aanpasbaar aan jouw wensen met de gratis apps, widgets en gegevensvelden uit de Connect IQ Store van Garmin. 

Verder is er de mogelijkheid om een route gemakkelijk in te laden met de Garmin Connect App, maar dit kan even goed met andere compatibele applicaties zoals de Strava Routes Connect IQ app. Een voordeel van de Garmin Connect App is dat het gebruik maakt van Garmin zijn “trendline popularity routing”. Hierdoor kan je route gegenereerd worden door gebruik te maken van miljoenen kilometers aan fietsgegevens. Op die manier wordt de meest optimale en fietsvriendelijke route voor je gemaakt. 

Bovendien kan je ook op het toestel zelf een eindpunt ingeven waarna de Edge 530 de route hiernaar uitstippelt. Hoewel dit niet te vergelijken met hoe de Edge Explore en de Edge 830/1030/1030 Plus het doen. Je hebt namelijk niet de mogelijkheid om een adres voor het eindpunt in te geven op de fietscomputer zelf, je selecteert het eindpunt door middel van een cursor op het scherm.  

Tot slot is er een groot verschil met de 520 Plus als het gaat over de tijdsduur om een route te berekenen. Waar het vroeger tot wel enkele minuten kon duren om een route te berekenen, gebeurd dit nu in enkele seconden. De processor in de Garmin Edge 530 heeft namelijk een upgrade gekregen. 

 

Trainingsdata

Verder zijn de prestatiegegevens van de Edge 530 ook een stuk uitgebreid ten opzichte van de Edge 520 Plus. Zo heb je een dynamische prestatiemeting waarmee je inzichten kan krijgen in hoe je lichaam reageert op een bepaalde training.  Hiermee kan je jouw VO2 max meten, je hersteltijd, je trainingsbelasting en meer. 

Je hebt toegang tot de meeste prestatiegegevens zoals de afstands- en snelheidsgegevens, hoogte/stijging, vermogen, tijd, cadans, versnellingsinfo (voor elektronische groepen), calorieën,  temperatuur,… Meer informatie vind je HIER

Let wel op, voor sommige prestatiegegevens te kunnen bekijken zal je extra sensoren moeten aanschaffen. Deze kan je makkelijk terugvinden via de links onderaan. 

Extra’s

Varia accessoires

Je hebt de mogelijkheid om de Garmin Edge 530 te koppelen met verschillende Varia accessoires van Garmin, zoals de achteruitkijk radar en slimme fietsverlichting. Bovendien heb je ook de functionaliteit van het fietsalarm dat je waarschuwt op je smartphone als je fiets wordt verplaatst. Als je een ongeval hebt, detecteert de Garmin Edge 530 dit ook, en stuurt deze een melding naar een vooraf ingesteld aantal contactpersonen (indien gekoppeld met een compatibele telefoon, zie hieronder voor meer info). 

Sensoren

Alsook is er de mogelijkheid om ANT+ sensoren, zoals een externe cadans of snelheidssensor te koppelen. Verder kan je met de meeste smartphones verbinden om meldingen rechtstreeks te ontvangen en weer te geven op je Edge 530 (zie HIER voor een lijst van compatibele smartphones). De Garmin Edge 530 heeft nu ook de mogelijkheid om met WiFi te verbinden. 

LiveTrack & GroupTrack 

Verder kan je bij de Garmin Edge 530 ook gebruik maken van de LiveTrack functie. Hiermee kan je jouw huidige locatie delen met je vrienden en familie. Via GroupTrack kan je met andere fietsers in je groep communiceren door middel van vooraf geschreven notities. Ook kan je zien waar je medefietsers zich bevinden op je traject. 

ClimbPro & Trailforks 

Bovendien heb je de ClimPro functionaliteit, wat heel interessant is als je graag ritten doet met beklimmingen. De ClimbPro geeft je grafisch inzicht en informatie over je klim (afstand, graad, etc.). Daarnaast heb je ook verschillende mountainbike gegevens zoals: aantal sprongen, de afstand tussen de sprongen en de hangtijd. 

Tot slot heb je de integratie met de Trailforks App. Deze applicatie laat je toe om mountainbike trails te downloaden en in te laden. Je kan deze offline tijdens een rit gebruiken. Trailforks beschikt over trails in meer dan 80 landen, en kaarten inclusief topografische informatie, Nuttige punten(POI’s), heatmaps, wegomstandigheden, foto’s, video’s en nog veel meer. Tijdens uw rit heb je dus toegang tot de meest recente en beste informatie waardoor je rijervaring nog beter wordt.

Samengevat

  • Navigatie: goed, voornamelijk gemaakt om ritten te volgen die je op voorhand hebt ingeladen, met fantastische pijlweergave instructies en een duidelijk kleurenscherm. 
  • Trainingsdata: afstands- en snelheidsgegevens, hoogte/stijging, vermogen, tijd, cadans, versnellingsinfo (voor elektronische groepen), calorieën,  temperatuur, … Meer informatie vind je HIER
  • Connectiviteit: USB, Bluetooth, ANT+, WiFi
  • Compatibiliteit: ANT+, ANT+ indoor fietstrainer, Shimano Di2, SRAM eTap, Virb App (WiFi), Garmin Varia en Connect IQ
  • Afmetingen: 54 x 89 x 18 mm
  • Scherm: 51 x 38 mm, kleurenscherm 
  • Adviesprijs: 299,99 euro

Voordelen van de Garmin Edge 530

De voornaamste voordelen van de Garmin Edge 530 bespreken we hieronder. 

Hij heeft een duidelijk kleurenscherm en een goede navigatie met pijlweergave en achterliggende Garmin fietskaart. Deze achterliggende Garmin fietskaart laat je toe om nauwkeurig je route te kunnen volgen. Daarnaast is de processor van de Edge 530 veel verbeterd ten opzichte van vorige modellen zodat routes in enkele seconden worden berekend en ingeladen. 

Daarnaast, registreert de Garmin Edge 530 zo goed als al de trainingsdata die je nodig hebt. Vergelijkbaar met de duurdere modellen zoals de 830/1030/1030 plus. 

Verder, heb je de compatibiliteit met de verschillende ANT+ sensoren en Garmin Varia accessoires wat het allemaal leuk en gemakkelijk maakt.

Bovendien is de batterij verbeterd waardoor de Edge 530 kan meegaan tot wel 20 uur en zelfs tot 40 uur in de batterij sparende modus. 

Tot slot, heb je de ClimPro functionaliteit en de integratie met de Trailforks App wat interessant is voor fietsers die graag beklimmingen doen en voor mountainbikers. 

Nadelen van de Garmin Edge 530

Wanneer we naar de nadelen gaan kijken van de Garmin Edge 530 fietscomputer, komen we op het volgende.

Het grootste nadeel is het feit dat je niet de mogelijkheid hebt om nauwkeurig een route op het toestel zelf te berekenen. Je hebt niet de mogelijkheid om een adres voor het eindpunt in te geven op de fietscomputer zelf, je selecteert het eindpunt door middel van een cursor op het scherm. Dit is niet zo heel gebruiksvriendelijk. 

Verder heb je ook geen touchscreen, wat het grote verschil is met de duurdere Garmin Edge 830. Hoewel ik dit bespreek als een nadeel, is dit voor sommige een voordeel. 

Tot slot is het geen goedkope fietscomputer. Maar als je op zoek bent naar een top fietscomputer, met een enorm snelle processor en duidelijke navigatie, ongelofelijk veel functionaliteiten en in een compacte vorm, dan is dit de fietscomputer die je wilt hebben. Ben je toch geïnteresseerd in een touchscreen, dan is misschien de nieuwe Garmin Edge 830 iets voor jou. We bespreken hem in dit artikel. 

Er zijn enkele nadelen aan de Garmin Edge 530, maar voor de meeste fietsers mag dit zeker geen probleem vormen. Met een score van 9/10 door 738 reviews op Amazon, is dit zeker een prijs/kwaliteit heel sterke fietscomputer.

Moest je toch nog de vergelijking willen maken tussen de verschillende Garmin Edge modellen, dan verwijs ik je graag door naar ons andere artikel

Conclusie

De Garmin Edge 530 is perfect voor fietsers die de functionaliteiten en performantie willen van Garmin zijn grotere en duurdere toestellen maar dan in een compacte vorm. 

Betrouwbaar kopen

Bij het kopen van je favoriete fietscomputer is betrouwbaarheid, de leveringstijd en natuurlijk de beste prijs belangrijk. Vergelijk nu onze favoriete webshops voor de beste deal: