De Garmin Edge Explore beoordeeld

Previous
Next

Vind de beste deal voor deze fietscomputer!

  • Optimaal voor: fietsers die de navigatie functie willen maar minder interesse hebben in de meest complexe prestatiegegevens. 

Algemene info

De Garmin Edge Explore is een tamelijk grote fietscomputer met een goede en duidelijke navigatie. De basis prestatiegegevens, een duidelijk kleurenscherm met touchscreen en een achterliggende Garmin fietskaart. 

Scherm en Navigatie

De Garmin Edge Explore is leuk omdat hij groot is met een duidelijk en overzichtelijk kleurenscherm (met touchscreen!). Bovendien is hij uitgerust met een achterliggende Garmin fietskaart die je duidelijk weergeeft hoe je moet fietsen doormiddel van pijlinstructies. Verder heeft de Garmin Edge Explore afmetingen van 105 x 55 x 25 mm en een gewicht van maar 116 gram. Daarnaast krijg je een scherp kleurenscherm (65 x 39 mm) dat kan worden bediend via het touchscreen. Ook is het scherm eenvoudig aanpasbaar aan jouw wensen met de gratis apps, widgets en gegevensvelden uit de Connect IQ Store van Garmin. 

Verder is er de mogelijkheid om een route te maken op je Garmin toestel zelf zonder het op voorhand te moeten inladen (dit kan ook als je dat wenst met de Garmin Connect App). Met de “course creator” functie kan je simpelweg je route uitstippelen op het toestel zelf. Door middel van de “round-trip course” functie, kan je simpelweg je startpunt en de afstand die wilt fietsen ingeven, en Garmin berekent de route automatisch voor je. Dit is een functie die de goedkopere Garmin Edge modellen niet hebben (zoals de 130 Plus, de 520 Plus en de 530). 

Tot slot, kan je gebruik maken van de Garmin Connect app om je routes ook manueel in te laden. Een voordeel aan deze app is dat hij gebruik maakt van Garmin zijn “trendline popularity routing”. Hierdoor kan je route worden gegenereerd door gebruik te maken van miljoenen kilometers aan fietsgegevens. Op die manier wordt de meest optimale en fietsvriendelijke route voor je gemaakt. 

Trainingsdata

Je hebt toegang tot de meeste basis prestatiegegevens zoals afstands- en snelheidsgegevens, hoogte/stijging, tijd, hartslag, cadans, calorieën, temperatuur, … de volledige lijst vind je HIER). 

Let wel op, voor sommige prestatiegegevens te kunnen bekijken zal je extra sensoren moeten aanschaffen. Deze kan je makkelijk terugvinden via de links onderaan. 

Extra’s

Je hebt de mogelijkheid om de Garmin Edge Explore te koppelen met verschillende Varia accessoires van Garmin, zoals de achteruitkijk radar en slimme fietsverlichting. 

Alsook is er de mogelijkheid om ANT+ sensoren, zoals een externe cadans of snelheidssensor te koppelen. Verder kan je met de meeste smartphones verbinden om meldingen rechtstreeks te ontvangen en weer te geven op je Edge Explore (zie HIER voor een lijst van compatibele smartphones).

Tot slot kan je bij de Garmin Edge Explore ook gebruik maken van de LiveTrack functie. Hiermee kan je jouw huidige locatie delen met je vrienden en familie. Via GroupTrack kan je met andere fietsers in je groep communiceren door middel van vooraf geschreven notities. Ook kan je zien waar je medefietsers zich bevinden op je traject. 

Samengevat

  • Navigatie: duidelijk, groot kleurenscherm met touchscreen en pijlweergave met achterliggende Garmin Cycle kaart. Routes kan je direct berekenen op de het toestel zelf. 
  • Trainingsdata: afstands- en snelheidsgegevens, hoogte/stijging, tijd, hartslag, cadans, calorieën, temperatuur, … Meer informatie vind je HIER
  • Connectiviteit: USB, Bluetooth en ANT+ 
  • Compatibiliteit: ANT+, Garmin Varia en Connect IQ
  • Afmetingen:105 x 55 x 22 mm
  • Scherm: 39 x 65 mm, kleuren touchscreen 
  • Adviesprijs: 249,99 euro

Voordelen van de Garmin Edge Explore

De voornaamste voordelen van de Garmin Edge Explore bespreken we hieronder. 

Hij heeft een duidelijk en groot kleurenscherm met touchscreen en een goede navigatie met pijlweergave en achterliggende Garmin fietskaart. Deze achterliggende Garmin fietskaart laat je toe om nauwkeurig je route te kunnen volgen. Verder, kan je met de Edge Explore je route direct berekenen op het toestel zelf (dit in tegenstelling tot de goedkopere Garmin Edge fietscomputers). 

Daarnaast, registreert de Garmin Edge Explore al de standaard trainingsdata. 

Verder, heb je de compatibiliteit met de verschillende ANT+ sensoren en Garmin Varia accessoires wat het allemaal leuk en gemakkelijk maakt.

Tot slot, de prijs is ook zeer interessant. De enige Garmin Edge die de functionaliteit heeft om direct je route te berekenen op je toestel zelf, zijn de Edge 830 en de 1030 (plus). Deze toestellen zijn bijna dubbel zo duur als de Garmin Edge Explore. 

Nadelen van de Garmin Edge Explore

Wanneer we naar de nadelen gaan kijken van de Garmin Edge Explore fietscomputer, komen we op het volgende.

Het grootste nadeel is het feit dat je niet de ondersteuning hebt op het toestel om Strava Live Segments te gebruiken. Je kan wel uploaden naar Strava en de Strava routes app gebruiken. 

Verder, heb je ook niet de mogelijkheid om te koppelen met een externe vermogensmeter. 

Tot slot is het spijtig dat deze fietscomputer niet de ClimbPro functionaliteit heeft. ClimbPro laat je toe om het verloop van een klim, die je initieel hebt ingeladen, grafisch weer te geven (in combinatie met een heleboel andere informatie over je klim). Ben je toch geïnteresseerd in deze functionaliteit, dan is misschien de nieuwe Garmin Edge 530 Plus iets voor jou. We bespreken hem in dit artikel. 

Er zijn enkele nadelen aan de Garmin Edge Explore, maar voor de meeste recreatieve fietsers mag dit zeker geen probleem vormen. Met een score van 8,7/10 door 152 reviews op Coolblue, is dit zeker een prijs/kwaliteit sterke fietscomputer.

Moest je toch nog de vergelijking willen maken tussen de verschillende Garmin Edge modellen, dan verwijs ik je graag door naar ons andere artikel

Conclusie

De Garmin Edge Explore is perfect voor fietsers die een fietscomputer willen met een goede GPS in combinatie met de basis prestatiegegevens, een duidelijk en groot kleurenscherm met touchscreen en die de mogelijkheid willen hebben om routes direct te berekenen op het toestel zelf. 

Betrouwbaar kopen

Bij het kopen van je favoriete fietscomputer is betrouwbaarheid, de leveringstijd en natuurlijk de beste prijs belangrijk. Vergelijk nu onze favoriete webshops voor de beste deal: