Pink piggy face on over a blue background

Welke goedkope fietscomputer koop je het best?

Vandaag vergelijken we de drie meest populaire goedkope fietscomputers en dit op basis van hun functionaliteiten, de verschillende klanten reviews en de prijs.

Previous
Next

Vind de beste deal voor deze fietscomputer!

Reviews en de Prijs

Als het gaat om de populairste goedkope fietscomputer, dan spreken we over de draadloze Sigma Sport BC 9.16 ATS fietscomputer. Met meer dan 140 reviews op bol.com met een gemiddelde score van 4,4/5, is dit een ware bestseller voor je geld. Zeker als je weet dat de prijs rond de 30 euro ligt… Hoewel, er zijn toch bepaalde dingen waar je op moet letten, we bespreken ze hieronder. 

Functionaliteiten

Als we kijken naar de functionaliteiten dan mogen we op zich niet klagen. 

Naast de verschillende basisfuncties, zoals het weergeven en vergelijken van de actuele en gemiddelde snelheid, de totaal gereden afstand (ook per rit), de rijtijd en het totaal aantal verbruikte calorieën, heb je ook een aantal leuke extra’s. 

Deze extra’s omvatten een draadloze werking, een automatische start- en stopfunctie (leuk als je onderweg even wilt pauzeren en niet wilt dat je gemiddelde snelheid dusdanig naar beneden gaat 😉 ) en wat ook wel leuk is, voorgedefinieerde bandenmaten (maakt het instellen toch net iets makkelijker). Daarnaast is deze fietscomputer ook waterdicht. Verder heb je gewoon een tekstweergave in het Nederlands (of 6 andere in te stellen talen), wat ook mooi meegenomen is.

Positieve punten

Nu, als we kijken naar de positieve punten van deze fietscomputer, kunnen we het volgende stellen:

Ten eerste is het display zeer makkelijk af te lezen, de cijfers zijn zeker groot genoeg en het is makkelijk in gebruik. Verder is de fietscomputer voorzien van genoeg functies om al je ritten (koersfiets, mountainbike, kinderfiets, maakt niet uit) mee bij te houden. Tenslotte heb je de automatische start- en stopfunctie, zodat je jouw werkelijk gemiddelde snelheid kan aflezen na je rit (zonder heel de tijd je fietscomputer handmatig op pauze te moeten zetten). 

Verbeterpunten

Wanneer we kijken naar de negatieve punten (laten we het verbeterpunten noemen), dan stel ik het volgende vast: 

Bij het instellen moet je de reset knop gebruiken, deze is (heel) klein en soms lastig te gebruiken voor mensen met grotere handen. Gelukkig moet je dit normaal maar 1x doen en kan je simpelweg een pen gebruiken als hulpmiddel. 

Als we het dan over de ontvanger hebben, moet je weten dat deze kan verstoord worden bij elektrische fietsen met een voorwiel motor. Gezien de maximale afstand 70cm is tussen de sensor en het toestel, is voor sommige fietsen het bevestigen van de sensor op het achterwiel ook geen optie (alsook sommige fietstrainers). Toch wel leuk om te weten… Nu heb je ook hetzelfde toestel ook met draad, moest het nodig zijn. 

Daarnaast ook even iets over het monteren van de houder en de sensor op je fiets. Standaard worden er zo van die O-ring rekkers meegeleverd voor de bevestiging van je houder en je sensor. Nu, dat is mooi als je enkel fietst op volledig egale asfalt (wat meestal niet het geval is in België). Dus, ik zou opteren om je een paar kabelbinders aan te schaffen om je fietscomputer en sensor te bevestigen. Kost niet veel, en het gaat je veel frustraties besparen. 

Samengevat

Leuke en populaire draadloze goedkope fietscomputer, met veel functies en dus ideaal voor de hobby rijders onder ons.

Previous
Next

Reviews en de prijs 

De tweede fietscomputer die we hier bespreken is de populaire Sigma Pure 1 ATS draadloze fietscomputer. Met meer dan 110 reviews op bol.com met een gemiddelde score van 4,3/5, een prijs rond de 30 euro (iets goedkoper dan de vorige besproken Sigma BC 9.16) is dit zeker ook een fietscomputer die je wilt bekijken. We bespreken opnieuw hieronder de verschillende functionaliteiten, de positieve punten en de “verbeterpunten”. 

Functionaliteiten

Als we kijken naar de functionaliteiten zien we voornamelijk de basisfuncties terugkomen. Deze omvatten de huidige snelheid, de afstand en tijdsduur van je afgelegde trip en de totale gereden afstand en tijd. Wat ik hier mis, is de gemiddelde snelheid… Dit is altijd leuk om te vergelijken na je rit ten opzichte van je andere ritten, je vrienden, etc. 

Daarnaast staat er ook geen klok op om te zien hoe laat het is (stel dat je op tijd thuis moet zijn 😉 ) . Verder heb je ook geen informatie omtrent je aantal verbruikte calorieën. 

Wat dan wel weer leuk is, is dat ook deze fietscomputer draadloos werkt en waterdicht is.

Positieve punten

We stellen het volgende vast als we kijken naar de positieve punten van deze fietscomputer:

Wanneer we kijken naar het display, is het opnieuw makkelijk af te lezen (het scherm is zelfs iets groter als de Sigma BC 9.16), de cijfers zijn opnieuw groot genoeg en het is makkelijk in gebruik. De fietscomputer is voorzien van de basisfuncties om de ritten die je doet op je fiets mee bij te houden. 

Verbeterpunten

Als we kijken naar de verbeterpunten, dan stel ik het volgende vast: 

Het meest lastige aan deze fietscomputer, vind ik persoonlijk, is dat hij de gemiddelde snelheid niet kan weergeven. Persoonlijk vind ik het belangrijk om mijn tijden wat te vergelijken. Dit verschilt natuurlijk van persoon tot persoon hoeveel belang je hier aan hecht. Verder, vergeleken met de vorige besproken Sigma BC 9.16, vind ik dat het kleine prijsverschil niet opweegt tegen het aantal extra functionaliteiten dat de vorige besproken Sigma BC 9.16 met zich meebrengt. 

Opnieuw, bij het instellen moet je de reset knop gebruiken, deze is zoals de meeste Sigma Sport toestellen best klein. Je kan een pen gebruiken als hulpmiddel. 

Als we het dan over de ontvanger hebben, dan geldt hetzelfde advies en commentaar als bij de vorige besproken Sigma BC 9.16. Je hebt opnieuw een niet draadloze versie van deze fietscomputer. 

Opnieuw zou ik opteren om je een paar kabelbinders aan te schaffen om je fietscomputer en sensor te bevestigen in plaats van de bijgeleverde O-ring rekkers. 

Samengevat

Leuke, simpele, populaire, draadloze en goedkope fietscomputer met een makkelijk af te lezen scherm en voorzien van de basisfuncties. 

Previous
Next

Reviews en de prijs

De derde populaire en goedkope fietscomputer die we bespreken is de Sigma BC Pure GPS. Met meer dan 50 reviews op bol.com met een gemiddelde score van 3,9/5, een prijs rond de 60 euro, is dit zeker ook een fietscomputer die we moeten overwegen. Zeker omdat deze, in tegenstelling tot de andere besproken fietscomputers, de GPS functionaliteit heeft (wat dus zorgt dat deze fietscomputer ook draadloos is). We bespreken hieronder de verschillende functionaliteiten, de positieve punten en de “verbeterpunten”. 

Functionaliteiten

Als we kijken naar de functionaliteiten dan zien we dat deze goedkope fietscomputer een stuk meer functionaliteiten heeft dan de andere besproken fietscomputers. 

Deze fietscomputer bevat verschillende basisfuncties zoals het weergeven en vergelijken van de actuele, gemiddelde en maximale snelheid, de totaal gereden afstand (ook per rit), de rijtijd en het totaal aantal verbruikte calorieën. Daarnaast heb je ook een aantal dingen die de anderen besproken fietscomputers niet hebben.

Deze omvatten: achtergrondverlichting (handig als je ’s avonds graag fietst), temperatuur weergave, kompas-navigatie (handig als je de weg niet meer naar huis weet…), het weergeven van de actuele hoogte (in meter), de stijging en daling (in %), maar ook hoeveel hoogtemeters je bergop hebt gereden, wat de maximale hoogte was en inzicht in het hoogteprofiel (door middel van een grafische weergave). 

Daarnaast kan je heel makkelijk de resultaten van je rit analyseren in de gratis Sigma Link App op je smartphone of computer en kan je het direct delen op Strava, Whatsapp, Facebook,… Zie hieronder voor enkele screenshots van de Sigma Link App:  

Verder heb je opnieuw, een automatische start- en stopfunctie, en is deze fietscomputer ook waterdicht. Je kan kiezen tussen 7 verschillende talen waaronder Frans en Nederlands. 

Positieve punten 

Betreffende de positieve punten van deze goedkope fietscomputer, dan kunnen we het volgende stellen:

Ten eerste, het feit dat deze fietscomputer een GPS ingebouwd heeft wat wilt zeggen: niet klungelen met kabeltjes, geen sensor magneet die kan verschuiven waardoor je snelheid niet correct meer wordt afgelezen enzovoort. Bij een fietscomputer met GPS heb je hier geen last meer van. Gewoon op je fiets monteren en rijden maar. 

Daarnaast heb je meer informatie over je traject dat je gereden hebt. Het aantal hoogtemeters is ook een leuke plus en bovendien  kan je het makkelijk analyseren met de gratis Sigma Link App en kan je het direct delen op Strava, Whatsapp, Facebook,… 

Als we kijken naar het display, is het opnieuw makkelijk af te lezen en daarbij heeft het scherm achtergrondverlichting. 

Verbeterpunten

Als we kijken naar de verbeterpunten, dan stel ik het volgende vast: 

Wat altijd een beetje verraderlijk is bij een goedkopere fietscomputer met GPS is de signaal ontvangst. Bijvoorbeeld het zoeken naar een GPS signaal wanneer je wilt starten met fietsen kan soms een paar minuten duren. Af en toe kan het ook zijn dat het signaal wegvalt als je onder een brug of veel bomen rijdt wat dan soms onnauwkeurige gegevens met zich meebrengt. Dit kan soms wel frustrerend zijn… 

Samengevat

Goedkope fietscomputer met GPS die veel functionaliteiten bevat, inclusief de gratis Sigma Link App waar je de resultaten van je rit direct kan analyseren en delen via Strava, Whatsapp, Facebook, etc. Houd er wel rekening mee dat de GPS ontvangst bij deze fietscomputer soms niet optimaal is… Daarnaast moet je wel weten dat je al snel aan het dubbele van de prijs zit bij andere fietscomputers met GPS( > 120 euro)… Deze meer premium fietscomputers bespreken we in een andere blog post. 

Betrouwbaar kopen

Bij het kopen van je favoriete fietscomputer is betrouwbaarheid, de leveringstijd en natuurlijk de beste prijs belangrijk. Vergelijk nu onze favoriete webshops voor de beste deal: 

 

Ben je liever op zoek naar iets meer geavanceerder?

Lees dan zeker ook de top 3 beste fietsnavigaties van 2020.