Welke Garmin Edge fietscomputer moet ik kopen?

We bespreken ze allemaal: Garmin Edge 130, Garmin Edge 130 Plus, Garmin Edge 520 Plus, Garmin Edge Explore, Garmin Edge 530, Garmin Edge 830, Garmin Edge 1030 en de Garmin Edge 1030 Plus

Al sinds geruime tijd is de Garmin Edge fietscomputer een populaire keuze binnen de fiets community, zowel bij de hobby rijders als bij de profs. Bovendien heeft Garmin de functionaliteiten van hun toestellen gedurende de jaren aanzienlijk uitgebreid met een gamma van verschillende toestellen. Dus welke Garmin fietscomputer past er nu het beste bij jou?

Een korte vergelijking 

Wat kan een Garmin Edge fietscomputer allemaal? 

Een Garmin Edge fietscomputer geeft je zowel informatie over waar je hebt gefietst, alsook informatie en inzichten in je prestaties. Daarnaast hebben enkele meer geavanceerde modellen ook de mogelijkheid om een jouw rit grafisch op een kaart te tonen.

GPS

Elke Garmin Edge fietscomputer voorzien is van hun eigen GPS chip die hun gegevens haalt via standaard GPS, maar ook via GLONASS en Galileo. Daardoor hebben alle Garmin Edge fietscomputers minstens de mogelijkheid om informatie weer te geven over je positie zoals waar je bent geweest, hoe ver je hebt gereden, hoe snel je hebt gereden enzovoort. Doordat ze verschillende satellieten gebruiken, is de informatie omtrent je positie dus een stuk nauwkeuriger ten opzichte van fietscomputers die enkel GPS zouden gebruiken. Voor meer informatie omtrent GPS, GLONASS en Galileo klik hier

Prestatiegegevens

Daarnaast geven de verschillende Garmin Edge fietscomputers inzicht in verschillende prestatiegegevens zoals je gemiddelde snelheid, calorieverbruik, hartslag (indien gekoppeld met een hartslagmeter),… 

Route

Verder geven de meeste Garmin Edge fietscomputers een kaart weer met pijlweergave zodat je makkelijk kan zien hoe je de door jou initieel ingestelde route moet volgen en waar en wanneer je moet afslaan. Bovendien hebben de duurdere modellen de mogelijkheid om een volledige kaart in te laden (dus zodat je al de verschillende straten kan zien met jou route hierop geprojecteerd, zoals een GPS in een auto). Wanneer we kijken naar de goedkopere modellen, zien we dat deze enkel je route weer geeft door middel van een pijlweergave (dus zonder achterliggende “basis kaart”). 

 Bovendien kan je de Garmin Edge fietscomputers koppelen met verschillende sensoren.

Sensoren

Bovendien kan je de Garmin Edge fietscomputers die we vandaag bespreken draadloos koppelen met verschillende sensoren zoals externe hartslagsensors, cadanssensors en vermogensmeters (wattage meter) mer de bedoeling om meer informatie te verkrijgen over je prestatiegegevens.

Gebruiksvriendelijkheid

Goedkopere modellen worden bediend door drukknoppen, waarbij duurdere modellen een touchscreen hebben. Verder wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen modellen met een zwart-wit scherm en een kleurenscherm. Daarnaast is er ook een verschil in schermgrootte, dit bespreken we verder meer in detail.

Extra's

Bovendien laten alle Garmin modellen je toe om Garmin’s Varia voor- en achterlicht te gebruiken, waarbij de achterlichten een radar gebruiken om je te waarschuwen op je Garmin Edge fietscomputer voor aankomend verkeer. 

Tot slot is er ook een applicatie van Garmin voor je Smartphone, deze laat je toe om je Garmin Edge fietscomputer te verbinden met je Smartphone. Hierdoor kan je meldingen zien op je Garmin Edge van inkomende oproepen en berichten. Daarnaast kan je via de applicatie je positie en andere prestatiegegevens delen met andere fietsers, vrienden of familie. 

Het Garmin Edge fietscomputer gamma uitgelegd 

Het Garmin Edge fietscomputer gamma start met de “basis” Garmin Edge modellen met zwart-wit scherm. Wanneer we naar de duurdere modellen gaan kijken, zien we dat deze een kleurenscherm en/of een groot volledig touchscreen hebben waar nog meer training gegevens kunnen worden gecapteerd. Desalniettemin, hebben de “basis” Garmin Edge modellen al ongelofelijk veel functionaliteiten die de gemiddelde fietscomputer niet heeft. 

Naast het feit dat de Garmin Edge fietscomputers als losstaande modellen worden verkocht, zijn er ook pakketten beschikbaar. 

Deze pakketten omvatten naast de Garmin Edge fietscomputer ook producten zoals een hartslagmeter, een cadans sensor, een snelheidssensor en enkele steunen om je fietscomputer te kunnen bevestigen aan je fiets. Verder hebben ze ook specifieke pakketten voor mountainbikers met een specifieke steun voor off-road en een silicone omhulsel voor je Garmin Edge. 

Tot slot heeft Garmin de laatste maanden wat opkuis gedaan bij hun Edge gamma waarbij ze beslist hebben sommige populaire oudere modellen niet meer te produceren (zie helemaal onderaan dit artikel). 

We bespreken hieronder de huidige en beschikbare Garmin Edge fietscomputers. We starten met de meest goedkope en eindigen met de meest geavanceerde en duurste. 

De huidige modellen in het Garmin Edge fietscomputer gamma

Previous
Next
 • Optimaal voor: fietsers die een fietscomputer willen die makkelijk in te stellen en gebruiksvriendelijk is, met veel functionaliteiten maar zonder al de toeters en bellen.

Bespreking

Wanneer je gewoon de basis data van het fietsen wilt maar niet al de extra speciale functionaliteiten, dan is de Garmin Edge 130 perfect voor je. Namelijk, je gaat je niet moeten bezighouden met het urenlang instellen van vanalles en nog wat, gewoon fietsen maar. 

Bovendien is de Garmin Edge 130 leuk omdat hij zo compact is, met afmetingen van 62 x 40 x 17 mm en een gewicht van maar 33 gram. 

Verder krijg je een super scherp zwart-wit scherm (36 x 27 mm) dat kan worden bediend met vijf knoppen aan de zijkant. Ondanks het geen touchscreen is, de resolutie van het scherm is beter dan Garmin zijn duurdere modellen. 

Daarnaast is er de mogelijkheid om een vooringestelde route in te laden die dan kan worden gevolgd door middel van een pijlweergave. Zoals voorheen uitgelegd, heeft deze Garmin Edge niet de mogelijkheid om een achterliggende kaart in te laden (waar je dan de verschillende straten ziet etc.). 
 

Eveneens kan met je de Garmin Edge 130 verbinden door middel van ANT+ en Bluetooth. Door te verbinden met je smartphone kan je meldingen krijgen op je Garmin Edge 130 wanneer iemand je opbelt of je een bericht aankrijgt.

Bovendien kan je de Garmin Edge 130 koppelen met Strava en gebruik maken van Strava Live Segments. Door middel van de Live-track functie, kan je jouw huidige live locatie delen met je familie en vrienden. 

Tot slot heeft de Garmin Edge 130 heeft een batterijduur van maximaal 15 uur. 

Specificaties

 • Navigatie: basis functionaliteit met pijlweergave met geen achterliggende kaart
 • Trainingsdata: basis snelheidsgegevens, afstand, tijd, hoogte/stijging, hartslag, vermogensgegevens,… klik HIER voor meer informatie.
 • Connectiviteit: USB, Bluetooth en ANT+
 • Compatibiliteit: ANT+, Garmin Varia en Connect IQ
 • Afmetingen: 40 x 62 x 17 mm 
 • Scherm: 27 x 36 mm, zwart-wit 
 • Adviesprijs: 129,99 euro

Previous
Next
 • Optimaal voor: fietsers die een fietscomputer willen die makkelijk in te stellen en gebruiksvriendelijk is, met veel functionaliteiten, inclusief verschillende mountainbike gegevens. 

Bespreking

De Garmin Edge 130 Plus bouwt voort op de 130, met het verschil dat er nu een accelerometer ingebouwd is die je toelaat om verschillende mountainbike gegevens te capteren (zoals het aantal sprongen, de afstand tussen de sprongen en de hangtijd). Daarnaast kan hij detecteren wanneer je een incident hebt gehad. Wanneer dit zou gebeuren, verzendt de Edge 130 plus je locatie automatisch naar bepaalde contactpersonen die je vooraf hebt ingesteld. 

Verder heb je de Clim Pro functionaliteit dat het verloop van een klim, die je initieel hebt ingeladen, grafisch weergeeft. 

Bovendien is de navigatie opnieuw beperkt met een pijlweergave zonder achterliggende kaart, maar behoudt de 130 plus het super scherpe scherm van de 130. 

Ook heeft Garmin zijn API opengesteld, wat maakt dat het verbinden tussen apps zoals Strava en Komoot enorm is verbeterd. 

Daarnaast heb je als nadeel dat de batterijduur van 15 uur (130) is gekrompen tot 12 uur (voor de 130 plus), hoewel dit genoeg zou moeten zijn voor de meeste fietsers. 

Tot slot kan de Garmin Edge 130 plus verbinden met je Tacx indoor trainer.

Voor onze review over de Garmin Edge 130 Plus in meer detail, lees dan ons andere artikel.

Specificaties

 • Navigatie: basis functionaliteit met pijlweergave met geen achterliggende kaart
 • Trainingsdata: basis snelheidsgegevens, afstand, tijd, hoogte/stijging, hartslag, vermogensgegevens, mountainbike gegevens en Climb Pro data. Klik HIER voor meer informatie. 
 • Connectiviteit: USB, Bluetooth en ANT+ 
 • Compatibiliteit: ANT+, Garmin Varia en Connect IQ
 • Afmetingen: 40 x 62 x 17 mm 
 • Scherm: 27 x 36 mm, zwart-wit 
 • Adviesprijs: 199,00 euro 

Previous
Next

 • Optimaal voor: fietsers die een fietscomputer willen met veel prestatiegegevens in een compact toestel.  

Bespreking

Een beetje groter dan de Edge 130 (73 x 49 x 21 mm) is de 63 gram wegende Garmin Edge 520 Plus met een 47 x 35 mm kleurenscherm. In tegenstelling tot de duurdere modellen, heeft de 520 Plus heeft geen touchscreen maar wordt bediend met zeven verschillende knoppen.

 

Bovendien kan je de fietscomputer verbinden met verschillende ANT+ sensoren zoals snelheids-, cadans-, hartslag- en het vermogenssensors. Ook biedt Garmin vermogensmeters aan in de pedalen die je totale vermogen, cadans en balans tussen je linker- en rechterbeen meten. 

Tot slot, heb je de mogelijkheid om te verbinden met SRAM en Shimano elektronische groepen zodat je kan zien welke versnellingsratio je gebruikt.

Voor onze review over de Garmin Edge 520 Plus in meer detail, lees dan ons andere artikel.

Specificaties

 • Navigatie: goed, functionaliteit met kleurenscherm en pijlweergave met achterliggende Garmin Cycle kaart. Automatisch herberekenen van de route en een “terug naar huis” functie. 
 • Trainingsdata: afstands- en snelheidsgegevens, tijd, hoogte/stijging, hartslag, vermogen, cadans, versnellingsinfo (voor elektronische groepen), temperatuur, … Meer informatie vind je HIER
 • Connectiviteit: USB, Bluetooth en ANT+ 
 • Compatibiliteit: ANT+, Shimano Di2, SRAM eTAP, Garmin Varia en Connect IQ
 • Afmetingen: 49 x 73 x 21 mm 
 • Scherm: 35 x 47 mm, kleur 
 • Adviesprijs: 229,99 euro 
Previous
Next
 • Optimaal voor: fietsers die de navigatie functie willen maar minder interesse hebben in de meest complexe prestatiegegevens. 

Bespreking

De tweede grootste fietscomputer van Garmin (na de meest geavanceerde Edge 1030) is de Garmin Edge Explore., met een afmeting van 105 x 55 x 22 mm en een gewicht van 116 gram is dit zeker geen kleintje. Bovendien heeft hij een groot kleuren touchscreen van 39 x 65 mm.

Daarnaast kost de Garmin Edge Explore minder als de helft van de prijs van de Edge 1030, waarbij de Garmin Edge Explore vooral focust op het navigatie gedeelte en minder op de prestatiegegevens. Daardoor heb je de mogelijkheid om een route te creëren op het toestel zelf (maar kan je ze ook inladen). 

Tot slot krijg je de basis trainingsdata zoals de afstand- en snelheidsgegevens en verder kan je opnieuw verbinden met de verschillende Garmin Varia toestellen. Tevens is er verbindingsmogelijkheid via ANT+ en Bluetooth.

Voor onze review over de Garmin Edge Explore in meer detail, lees dan ons andere artikel.

Specificaties

 • Navigatie: duidelijk, groot kleurenscherm met touchscreen en pijlweergave met achterliggende Garmin Cycle kaart. Routes kan je direct berekenen op de het toestel zelf. 
 • Trainingsdata: afstands- en snelheidsgegevens, hoogte/stijging, tijd, hartslag, cadans, calorieën, temperatuur, … Meer informatie vind je HIER
 • Connectiviteit: USB, Bluetooth en ANT+ 
 • Compatibiliteit: ANT+, Garmin Varia en Connect IQ
 • Afmetingen:105 x 55 x 22 mm
 • Scherm: 65 x 39 mm, kleuren touchscreen 
 • Adviesprijs: 249,99 euro
Previous
Next
 • Optimaal voor: fietsers die de functionaliteiten willen van Garmin zijn grotere toestellen maar dan in een compacte vorm. 

Bespreking

Een beetje groter dan de Garmin Edge 520 Plus is de Edge 530. Hij heeft een gewicht van 76 gram, een grootte van 54x89x18 mm en een scherm grootte van 51×38 mm. Ook heeft hij een kleurenscherm met achterliggende Garmin Cycle kaart zonder touchscreen. Daarnaast is de batterijduur verbeterd tot een maximaal van 20 uur. 

Verder zijn de prestatiegegevens ook een stuk uitgebreid. Zo heb je dynamische een prestatiemeting waar je inzicht kan krijgen in hoe je lichaam reageert op je training, kan je jouw VO2 max meten, je hersteltijd, je trainingsbelasting en meer. 

Daarnaast kan je zien hoe effectief je training is geweest door automatisch je recente trainingsgeschiedenis en prestatiegegevens met elkaar te vergelijken.

Ook heb je hier ook de functionaliteit van ClimbPro dat je inzicht geeft in je klim (afstand, graad, etc.). Daarnaast heb je ook verschillende mountainbike gegevens zoals: aantal sprongen, de afstand tussen de sprongen en de hangtijd. 

Bovendien heb je ook de functionaliteit van het fietsalarm dat je waarschuwt op je smartphone als je fiets wordt verplaatst. Met behulp van de WiFi connectiviteit, kan je draadloos gegevens uitwisselen met je computer.

Voor onze review over de Garmin Edge 530 in meer detail, lees dan ons andere artikel.

Specificaties

 • Navigatie: goed, voornamelijk gemaakt om ritten te volgen die je op voorhand hebt ingeladen, met fantastische pijlweergave instructies en een duidelijk kleurenscherm. 
 • Trainingsdata: afstands- en snelheidsgegevens, hoogte/stijging, vermogen, tijd, cadans, versnellingsinfo (voor elektronische groepen), calorieën,  temperatuur, … Meer informatie vind je HIER
 • Connectiviteit: USB, Bluetooth, ANT+, WiFi
 • Compatibiliteit: ANT+, ANT+ indoor fietstrainer, Shimano Di2, SRAM eTap, Virb App (WiFi), Garmin Varia en Connect IQ
 • Afmetingen: 54 x 89 x 18 mm
 • Scherm: 51 x 38 mm, kleurenscherm 
 • Adviesprijs: 299,99 euro
Previous
Next
 • Optimaal voor: fietsers die overtuigd zijn van de vorige besproken 530, maar een touchscreen willen en geen zin hebben om zelf routes op voorhand in te laden. 

Bespreking

De Edge 830 heeft zo goed als al de functionaliteiten van de Edge 530 (tevens ook dezelfde batterijduur) met twee grote verschillen. 

Ten eerste is het scherm van de Edge 830 is hetzelfde als dat van de 530 met als enige verschil dat de Edge 830 een touchscreen heeft.

Ten tweede heb je bij de 830 de mogelijkheid om een route voor je te laten berekenen op het toestel zelf dat rekening houdt met jouw voorkeur (verhard of off-road). Dus het enige wat je moet doen is een eindpunt ingeven zonder dat je de route op voorhand moet inladen.

Voor onze review over de Garmin Edge 830 in meer detail, lees dan ons andere artikel.

Specificaties

 • Navigatie: goed, mogelijkheid om routes in te laden alsook om op de fietscomputer een route voor je te laten berekenen. Verder heeft de 830 een duidelijk kleurenscherm met touchscreen. 
 • Trainingsdata: afstands- en snelheidsgegevens, hoogte/stijging, vermogen, tijd, cadans, versnellingsinfo (voor elektronische groepen), calorieën,  temperatuur, … Meer informatie vind je HIER
 • Connectiviteit: USB, Bluetooth, ANT+, WiFi
 • Compatibiliteit: ANT+, ANT+ indoor fietstrainer, Shimano Di2, SRAM eTap, Virb App (WiFi), Garmin Varia en Connect IQ
 • Afmetingen: 54 x 89 x 18 mm
 • Scherm: 51 x 38 mm, kleurenscherm 
 • Adviesprijs: 399,99 euro
Previous
Next
 •  Optimaal voor: fietsers die al de toeters en bellen willen. 

Bespreking

De Garmin Edge 1030 geeft je zo goed als alle functies waar je maar aan kunt denken. Door de afmetingen van 58 x 114 x 19 mm, een kleurenscherm (met touchscreen) van 89 mm in diameter en een gewicht van 123 gram is dit de grootste fietscomputer die Garmin aanbiedt. 

Ook is de batterijduur verhoogd naar een maximaal van 20 uur maar kan je ze verlengen (tot zelfs 40 uur) doordat je een extra batterij kan verbinden met de fietscomputer. 

Daarnaast kan je meer dan 200 uren van je rijgeschiedenis opslaan. Verder is er de mogelijkheid om een MicroSD kaart toe te voegen als je meer geheugen zou nodig hebben.

Tot slot heb je zo’n groot scherm, dat je tot tien verschillende data velden tegelijk kan invoegen. Je hebt een heel duidelijke achterliggende basiskaart waarbij er zelfs waarschuwingen worden gegeven bij gevaren (bijvoorbeeld een scherpe bocht die eraan komt). 

Voor onze review over de Garmin Edge 1030 in meer detail, lees dan ons andere artikel.

Specificaties

 • Navigatie: beste in zijn klasse
 • Trainingsdata: al de functies waar je maar aan kunt denken. Meer informatie vind je HIER
 • Connectiviteit: USB, Bluetooth, ANT+, WiFi
 • Compatibiliteit: ANT+, Shimano Di2, SRAM eTap, Campagnolo EPS, Virb App (WiFi), Garmin Varia en Connect IQ
 • Afmetingen: 59 x 114 x 19 mm
 • Scherm: 89 mm, kleurenscherm met touchscreen (282 x 470 pixels)
 • Adviesprijs: 499,99 euro
Previous
Next
 •  Optimaal voor: fietsers die alle mogelijke functionaliteiten willen (inclusief de prijs). 

Bespreking

De Garmin Edge 1030 Plus is de nieuwste en meest geavanceerde versie uit het Garmin Edge gamma. Hij ziet er zo goed als hetzelfde uit als de 1030 (de 1030 Plus heeft nu een zwarte in plaats van een witte behuizing). De verschillen zitten zich voornamelijk in het touchscreen en de processor. 

Bovendien heeft de Edge 1030 Plus heeft een verbeterde processor en een verbeterd touchscreen. Doordat de processor verbeterd is, kan je nog sneller routes berekenen. 

Ook is de batterijduur verhoogd naar een maximaal van 24 uur maar deze kan je deze verlengen tot wel 48(!) uur doordat je een extra batterij kan toevoegen.

Tot slot, is het interne geheugen verhoogd van 16GB (bij de gewone Edge 1030) tot 32GB (bij de Plus) waardoor je nog meer rijgeschiedenis kan opslaan. 

Voor onze review over de Garmin Edge 1030 Plus in meer detail, lees dan ons andere artikel.

Specificaties

 • Navigatie: even uitstekend als de Edge 1030, maar met een snellere processor voor sneller routes te kunnen berekenen. 
 • Trainingsdata: al de functies waar je maar aan kunt denken. Meer informatie vind je HIER
 • Connectiviteit: USB, Bluetooth, ANT+, WiFi
 • Compatibiliteit: ANT+, Shimano Di2, SRAM eTap, Campagnolo EPS, Virb App (WiFi), Garmin Varia en Connect IQ
 • Afmetingen: 59 x 114 x 19 mm
 • Scherm: 89 mm, kleurenscherm met touchscreen (282 x 470 pixels)
 • Adviesprijs: 599,99 euro

Versies van de Garmin Edge die niet meer geproduceerd worden

Recent heeft Garmin een opkuis gedaan van zijn Edge gamma waardoor een groot aantal toestellen niet meer geproduceerd worden. 

Vind hieronder een lijst van Garmin Edge toestellen die vanaf mei 2020 niet meer geproduceerd worden: 

 • Garmin Edge -20; -25; -200, -205; -305; -500; -510; -520; -605; -705; -800; -810; -820; -Explore 820; -1000; -Explore 1000

Betrouwbaar kopen

Bij het kopen van je favoriete fietscomputer is betrouwbaarheid, de leveringstijd en natuurlijk de beste prijs belangrijk. Vergelijk nu onze favoriete webshops voor de beste deal: 

 

Vind de beste deal voor deze fietscomputer!